Zaključci izvanredne skupštine održane u Zagrebu

Zaključci izvanredne skupštine održane u zagreb

17. studenog 2013.

 

 1. Predloženi kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja ocijenjen je neprihvatljivim te je odlučeno da ga naš legitimni predstavnik neće potpisati.
 2. U formalno - pravnom smislu, štrajk se ne prekida već se nastavlja do daljnjega.
 3. Kao legalisti poštovat ćemo radnu obvezu dok je pravnim putem ne osporimo.
  Po primitku pisane odluke o uvođenju radne obveze zatražit će se ocjena zakonitosti uvođenja radne obveze te pojašnjenje Ministarstva zdravlja i ravnateljstva bolničkih ustanova o značenju uvođenja radne obveze.
 4. Nastavit će se sindikalne aktivnosti usmjerene prema nacionalnim (HURS) i internacionalnim sindikalnim udrugama (FEMS, MOR), te međunarodnim institucijama (Europskoj komisiji).
 5. Svim članovima sindikata kojima je ugroženo neko od radnih prava i svim sudionicima štrajka, neovisno o članstvu, kojima je zbog sudjelovanja u štrajku nanesena šteta , sindikat će pružiti pravnu pomoć. Onim članovima kojima je uskraćena ili značajno umanjena plaća, sindikat će uz pravnu pomoć pružiti i financijsku pomoć
 6. Sindikat će, pridržavajući se najviših stručnih, profesionalnih i etičkih načela i normi, provoditi aktivnosti sukladne važećim zakonima RH i dobroj europskoj praksi, kojima će izvršiti dodatni pritisak na Vladu RH.
 7. Sve prekršitelje koji su onemogućavali liječnicima pravo na štrajk, uskratili im ugovorena primanja ili ih na neki drugi način stavljali u podređeni položaj, sindikat će prekršajno i kazneno procesuirati, prijavit će ih etičkim povjerenstvima strukovnih udruga te isključiti iz članstva Hrvatskog liječničkog sindikata.
 8. Privremeno ćemo obustaviti akciju kuvertiranja otkaza do daljnjeg zbog pravnih nejasnoća  obzirom na radnu obvezu, sudskih sporova koji su u tijeku te iskazanog interesa građana i pacijenata.
 9. Sindikat najoštrije osuđuje javne istupe, predsjednika Vlade RH i ministra financija RH, u kojima se krajnje neprimjerenom retorikom narušilo dostojanstvo hrvatskih liječnika.
 10. Izborna skupština HLS-a zakazana je za 15. prosinca 2013.

 

 

Predsjednik

mr.sc. Ivica Babić, dr. med.