Zaključci 29. redovne godišnje Skupštine HLS-a

 

Na 29. redovnoj izvještajnoj skupštini, koja je održana 3. lipnja 2017. godine, doneseni su sljedeći zaključci

 

  1. Obzirom na okolnosti: stručnost, složenost rada, uvjete rada, odgovornost, deficit liječnika, prekonormni rad u redovnom radnom vremenu i neophodnost prekovremenog rada, traži se od poslodavca (Vlade RH), osnovna plaća liječnika specijaliste u neto iznosu 15 000 kuna (2 000 EUR-a).

  2. Zadužuje se Predsjednik i Glavni odbor HLS-a da prouče mogućnosti uvođenja uspješnije međusobne komunikacije između sindikalnih povjerenika i sveukupnog članstva HLS-a.

  3. Zadužuje se Predsjednik i Glavni odbor HLS-a da nastave dosadašnje aktivnosti s ciljem promjene postojećeg Zakona o reprezentativnosti udruga, poslodavaca i sindikata.

  4. Cilj HLS-a jeste strukovni kolektivni ugovor za liječnike! Stoga ćemo nastaviti poduzimati sve potrebne radnje i nastojati ostvariti navedeni cilj.

  5. Budući da Vlada RH ne poštuje Sporazum o osnovici za plaće u javnim službama, zadužuje se Predsjednik i Glavni odbor HLS-a da prouči sve okolnosti u svezi podnošenja tužbi radi kršenja Sporazuma.

  6. Hrvatska je suočena s velikim deficitom liječnika koji rade u javnom sektoru na poslovima pružanja neposredne zdravstvene zaštite, s jasnim naznakama kako će se u budućnosti problem produbljivati. Stoga,  Hrvatski liječnički sindikat traži od Vlade RH i Ministarstva zdravstva donošenje vremensko kadrovskih normativa za zaposlenike u sustavu zdravstva, a posebno za liječnike.

  7. Zadužuje se Predsjednik HLS-a da zatraži sastanak predstavnika Hrvatskog liječničkog sindikata s predsjednikom Vlade RH kako bi ga upoznali s problemima s kojima su suočeni liječnici koji rade u javnom zdravstvenom sektoru u RH.