Rezultati ankete liječničkih udruga: 97 % liječnika nezadovoljno

Rezultati ankete, koju je pet liječničkih organizacija (HLS, HLK, HUBOL, KoHOM, Inicijativa mladih liječnika) uputilo na više od 14 tisuća hrvatskih liječnika, nedvojbeno su pokazali golemo nezadovoljstvo liječnika. U anketi je sudjelovalo više od 5700 liječnika. Skoro svi liječnici (97 %) nezadovoljni su svojim radno-pravnim statusom, a njih 94 % podržava jednu ili više prosvjednih aktivnosti. Od ponuđenih aktivnosti daleko najviše liječnika (73 %) je odabralo javni prosvjed. 

Liječničke udruge će do kraja tjedna donijeti odluku o aktivnostima koje će se pokrenuti, nakon što o tome odluči vodstvo svake od liječničkih organizacija.

Da je liječnicima dosta praznih obećanja, vječne kupovine vremena, odgađanja nužnih promjena i PR predstava jasno pokazuje podatak da je 61 % liječnika spremno na štrajk.

Visok odaziv (41 %) na anketu koju su proveli HLS, HLK, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika daje snažan legitimitet ovim zabrinjavajućim brojkama. Svi liječnici (98 %) podržavaju donošenje Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, a iznimno je visoka (92 %) i podrška žurnom izjednačavanju/podizanju koeficijenata za plaće tri skupine liječnika. Čak 23% anketiranih liječnika ima tzv. „robovlasničke“ ugovore s obvezom vraćanja bruto iznosa plaće, a njihovo ukidanje podržava 93 % liječnika.

Duboka ogorčenost liječnika rezultat je preopterećenosti i loših radnih uvjeta, neučinkovitog upravljanja u zdravstvu, devastacije primarne zdravstvene zaštite, nepostojeće reforme zdravstva i kontinuiranog ignoriranja liječničkih zahtjeva od strane Ministarstva zdravstva i Vlade. Ministarstvozdravstva nije ispunilo ništa od obećanja danih na sastanku 2. kolovoza 2022., osim reprezentativnosti liječničkog sindikata, a i to su riješili sa 6 godina zakašnjenja.

Bez liječnika, temeljnih nositelja zdravstvene djelatnosti, zdravstveni sustav ne postoji. Odgovorni u zdravstvenoj administraciji i Vladi, koji problem masovnog nezadovoljstva i loših radnih uvjeta liječnika guraju pod tepih, štete javnom zdravstvenom sustavu i pacijentima. Put kojim su krenuli vodi u urušavanje javnog zdravstva i nedostupnost zdravstvene usluge našim građanima.

Liječničke udruge od resornog ministarstva i Vlade traže žurno ispunjavanje sljedećih zahtjeva:

• izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10%
• donošenje Zakona o radno-pravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora
• usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima
• ukidanje postojećih “robovlasničkih” ugovora za liječnike specijalizante