Reagiranje na članak "Tri potpisa vode do 3000 kn veće plaće"

            Povodom medijskog napisa "Tri potpisa vode do 3000 kn veće plaće" Goranke Jureško objavljenog 05.06. 2018. godine u Jutarnjem listu, a potaknuti nezadovoljstvom članova Hrvatskog liječničkog sindikata na dio teza iznesenih u članku, obraćamo se očekujući objavu našeg reagiranja na navedeni članak.

 

            U situaciji kada se kao društvo suočavamo s nedostatkom liječnika, posebno u manjim sredinama, nejavljanjem mladih liječnika na raspisane specijalizacije i odlaskom liječnika u zemlje Europske unije, hrvatski liječnici su putem medijskih napisa ponovno dovedeni u situaciju da se zabrinu za svoja stečena prava dobivena kolektivnim ugovorom i drugim aktima.

 

            Kako drukčije objasniti "zaključak" prof.dr.sc. Nada Čikeš,dr.med., koji je u članku naveden kao zaključak Nacionalnog povjerenstva za specijalističko usavršavanje, kako bi se, citiramo, "trebali ukinuti dodatni koeficijenti za subspecijalizacije", nego diranje u postojeća prava i dodatno smanjivanje liječničkih primanja?!!!  Zalažemo se za poboljšanje uvjeta rada i povećanje plaća svim liječnicima, te za izjednačavanje primanja liječnika koji su postali uži specijalisti kroz programe novih specijalizacija  s plaćama subspecijalista, kroz uvećanje, a ne smanjenje plaća.

 

            Podsjećamo javnost kako kao jedini legitimni predstavnici liječnika, nositelja djelatnosti u sustavu zdravstva,   još uvijek nemamo pristup kolektivnom pregovaranju te apeliramo na Vladu da se kroz izmjene Zakona o reprezentativnosti ispravi diskriminatorna pozicija deficitarne liječničke profesije u cilju vraćanja dostojanstva struci i poticanja mjera za zadržavanje liječnika u Republici Hrvatskoj.

 

 

       Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata

       mr. sc. Renata Čulinović-Čaić, dr. med.