PRIOPĆENJE HRVATSKOG LIJEČNIČKOG SINDIKATA I DEMANTI IZJAVE DR. TOMASOVIĆA IZREČENE U EMISIJI RTL DIREKT emitiranoj 04. rujna 2019.

U  emisiji RTL DIREKT emitiranoj 4.9.19., u kojoj je kao gost sudjelovao dr. Hrvoje Tomasović, kolega Tomasović je izjavio da
" liječnici uopće nemaju sindikat koji s Vladom može pregovarati o svojim plaćama nego to za njih rade medicinske sestre".
Budući da ova izjava ne odgovara istini, molimo Vas da, zbog točnog informiranja javnosti, objavite ovo priopćenje.

Nije točno da "liječnici uopće nemaju sindikat", jer liječnici imaju svoj Hrvatski liječnički sindikat (HLS) , koji je jedina liječnička udruga koja ima mandat i pravo kolektivnog  pregovaranja za liječnike.

Točna je činjenica da  je nakon izmjene Zakona o reprezentativnosti (za mandata g. Mrsića kao ministra rada) Hrvatski liječnički sindikat izgubio pravo reprezentativnosti i u  ovom trenutku ne sudjeluje u kolektivnom pregovaranju kao ravnopravan SUDIONIK, ali to ne znači da je HLS nestao i da ga nema.
Hrvatski liječnički sindikat se već 29 godina bori za prava liječnika, bori se i danas i borit će se i ubuduće.

Upravo zbog toga nadamo se da je kolega Tomasović samo krivo izabrao i posložio riječi, čime je njegova izjava dobila potpuno drugačiji smisao i da u ovom slučaju nije riječ o lošoj namjeri.
Kolega Tomasović je, naime, i sam član Hrvatskog liječničkog sindikata i ako već komentira događanja na sindikalnog sceni, trebao bi koristiti točnu i nedvosmislenu terminologiju.

S poštovanjem,

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata

Dr. Renata Čulinović-Čaić