Priopćenje Hrvatskog liječničkog sindikata

Hrvatski liječnički sindikat najoštrije osuđuje i duboko je zabrinut zbog napada prosvjednika koji je 09. prosinca 2021. u Bjelovaru doživjela naša kolegica, liječnica u ZZJZ. 

Nažalost, svjedoci smo postojanja ljudi koji svoja Ustavna prava tumače kao pravo na govor mržnje, uskraćivanje slobode mišljenja neistomišljenicima i uskraćivanje prava drugih na zaštitu vlastitog i tuđeg zdravlja.Napad na našu kolegicu je napad na službenu osobu, a ujedno i nasilan čin napada na sve liječnike (ali i ostale zdravstvene radnike), koji ne možemo i ne smijemo prešutjeti!

Plakati s prijetnjama liječnicima i medicinskim sestrama, koji su se pojavili  u blizini zdravstvenih ustanova u više hrvatskih gradova, su poziv na linč struke, koja se već gotovo 2 godine nesebično bori za zaštitu zdravlja i života svih nas – cijepljenih i necijepljenih!

Hrvatski liječnički sindikat traži hitno postupanje svih nadležnih institucija, aktivnu zaštitu ljudskih, radnih i profesionalnih prava liječnika, hitno procesuiranje i najstrože kažnjavanje svih,  koji ovakvim postupanjem ugrožavaju pravo struke na miran rad, ali i pravo svih ostalih pacijenata na zdravstvenu zaštitu.

Ovakav govor mržnje ne pogađa samo liječničku struku nego i pacijente koji imaju mnogo veće probleme od razmišljanja o opravdanosti cijepljenja. 

Stoga  se nadamo da će o svemu ovome imati što za reći i udruge za  zaštitu prava pacijenata, ali i brojne udruge za zaštitu ljudskih prava, jer, ne zaboravite – i mi smo ljudi… koji spašavaju živote svima vama i vašim obiteljima, kadgod to zatreba, imali COVID-19 ili ne!

U Zagrebu, 14. prosinca 2021.