Priopćenje HLS-a 2. veljače 2019.

Hrvatski liječnički sindikat najoštrije osuđuje još jedan u nizu napada  na zdravstvene djelatnike, koji se danas, 02.02.2019.dogodio u Općoj bolnici Bjelovar. Osobito zabrinjava što se danas našim kolegama i medicinskim sestrama u bjelovarskom Rodilištu prijetilo i smrću. Nama, koji radimo u zdravstvenim ustanovama, riječ "hitno" znači da problem treba riješiti odmah i bez odgode, u nekoliko minuta. Nas napadaju svakodnevno i mi nemamo vremena čekati na beskonačne administrativne procedure stavljanja na papir riječi kojima bi nas se (dodatno) štitilo. Konkretne mjere treba početi provoditi DANAS! Mi ne možemo čekati završetak izbora za europski parlament niti rasplet priče o izraelskim avionima.. Zar doista netko od liječnika ili medicinskih sestara mora na svom radnom mjestu izgubiti život da bi se  zaustavili napadi nasilnika  na nas? 

Izuzetno je razočaravajuće što, niti nakon trećeg  napada na nas u samo  tjedan dana, premijer Plenković nije osjetio potrebu o tome prozboriti niti riječ. 

Stoga, gospodine Premijeru, dame i gospodo ministri u Vladi, skrenite malo pogled, pogledajte i poslušajte što vam se događa u bolnicama i ambulantama. Ovo je problem svih vas, a ne samo ministra zdravstva. 

Svi vi morate shvatiti da sustav zdravstva još uvijek funkcionira samo zato jer smo svjesni da naš narod neće imati tko liječiti ako se mi preostali počnemo striktno držati Zakona.

Naš posao je prepun stresa i doista nam ne treba još i to da na posao dolazimo sa strahom. 

Nemojte dozvoliti da zbog tromosti birokratskog aparata i nebrige za nas, liječnicima date samo još jedan razlog i poticaj za odlazak iz domovine. 

 Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata

 Mr. sc. Renata Čulinović-Čaić, dr.med