Predsjednica HLS-a podnijela izvješće Generalnoj skupštini FEMS-a u Bruxellesu

U Bruxellesu je 20.-21. rujna 2018. održana Generalna skupština FEMS-a, koja je ove godine bila i izborna. Generalna skupština je organizirana u suradnji s Odborom za ekonomska i socijalna pitanja Europske komisije, a glavna tema je bila neujednačenost  uvjeta  rada i place liječnika u EU.

Predsjednica HLS-a, mr.sc. Renata Čulinović-Čaić, dr. med. je Skupštini FEMS-a podnijela nacionalno izvješće o liječnicima u Hrvatskoj, pri čemu je posebno naglasila probleme nedostatka i odlaska liječnika u inozemstvo, odrađivanja velikog broja prekovremenih sati, sudskih procesa zbog neadekvatnog obračuna i plaćanja prekovremenih sati, kao i činjenicu da hrvatski Zakon još uvijek ne priznaje  reprezentativnost Hrvatskom liječničkom sindikatu.

Na molbu predsjednice HLS-a, delegati FEMS-a su jednoglasno donijeli zaključak da se Vladi RH i ministru zdravstva RH uputi upozorenje iz FEMS-a u kojem se traži poštivanje radnih prava liječnika, korektno plaćanje prekovremenog rada i poštivanje regulative EU o radnom vremenu (dokument će biti objavljen na web stranicama FEMS-a i HLS-a).

Na Skupštini je predsjednica u mnogobrojnim kontaktima izmijenila korisna iskustva s kolegama iz drugih zemalja EU, a novoizabrano rukovodstvo FEMS-a je izrazilo spremnost za pomoć u rješavanju problema liječnika u Hrvatskoj, kao i spremnost na dolazak u radni posjet u Hrvatsku.

Drugog dana Generalne Skupštine održani su izbori za novo rukovodstvo FEMS-a, u koje su izabrani:

dr. Joao De Deus (Portugal),            predsjednik

dr. Ilan Rosenberg (Italija),              prvi dopredsjednik

dr. Christiaan Keijzer (Nizozemska), drugi dopredsjednik

dr. Bojan Popović (Slovenija),           glavni tajnik

dr. Lukas Starker (Austrija),             zamjenik glavnog tajnika

dr. Jean-Paul Zerbib (Francuska),     blagajnik