Pismo saborskim zastupnicima

 

Hrvatska liječnička komora      

Hrvatski liječnički zbor

Hrvatski liječnički sindikat       

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine

Hrvatska udruga bolničkih liječnika

 

 

 

 REPUBLIKA HRVATSKA

 HRVATSKI SABOR

 Trg sv. Marka 6

 Zagreb

 Zastupnik

 

 

Poštovani Zastupniče!

 

Obraćamo Vam se povodom rasprave o Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata.

Nezadovoljni trenutnim stanjem u kojem se nalazi liječništvo u Republici Hrvatskoj te zabrinuti zbog mogućih posljedica krajnje nepovoljnog  učinka prijedloga Zakona o reprezentativnosti koji je ovih dana pred usvajanjem u Saboru, obraćamo Vam se s molbom za pomoć i razumijevanje. Prijedlog Zakona o reprezentativnosti  isključuje liječnike kao nositelje zdravstvenog sustava iz socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja.

Predlažemo da se kao uvjet za reprezentativnost sindikata odredi 10% (umjesto predloženih 20%) od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika na području za koje se sindikalno pregovara te da se zadrži dosadašnje rješenje u Zakonu vezano za reprezentativnost strukovnih sindikata.

Naime, članak 8. stavak 3. važećeg Zakona, kojeg navodimo u nastavku izbačen je iz prijedloga zakona o kojem ćete raspravljati:

„Iznimno od stavka 2. ovoga članka, ako se pregovara o sklapanju kolektivnog ugovora na jednom području, što ne uključuje skupinu prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u kojemu djeluje sindikat čiji su članovi radnici iste struke i zanimanja, reprezentativnim sindikatom smatra se i sindikat koji ima najmanje četrdeset posto radnika članova od ukupnog broja radnika iste struke i zanimanja zaposlenih kod poslodavaca koji posluju na području za koje se sklapa kolektivni ugovor.“

Smatramo da bi kolektivni ugovor, odnosno strukovni kolektivni ugovor liječnika u RH bio legitimno i održivo rješenje prihvatljivo svim liječničkim udrugama, potpisnicama ovog pisma. Podržavamo zahtjev da se sva pitanja statusnih i materijalnih prava liječnika rješavaju kroz strukovni kolektivni ugovor.