Otvoreno pismo

Hrvatski liječnički sindikat najoštrije osuđuje istup Igora Peternela, potpredsjednika Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), koji je na svom Facebook profilu 22.kolovoza 2018. na krajnje neprimjeren način uvrijedio hrvatske liječnike.

Gospodin Igor Peternel je u svom tekstu izrazio nezadovoljstvo postupanjem sa članom njegove obitelji na „hitnom prijamu Rebra", pri čemu navodi da su se tamo (cit.) „neka dječurlija krenula igrati doktora (specijalizanti)" .

U nastavku teksta, dotični gospodin, u maniri velikog stručnjaka iz područja medicine, proglašava učinjene laboratorijske pretrage, EKG i mjerenje tlaka „na brzaka odrađenim" poslom i čudi se što je član njegove obitelji poslan kući „bez CT-a, ultrazvuka, ergometrije i ostalih science fiction pretraga!"

U tekstu nije navedeno dovoljno podataka na temelju kojih bi se mogao donijeti pravovaljani sud o bolesti i liječenju člana obitelji g. Peternela pa o tome u ovom pismu ne mogu raspravljati.

No, ukoliko je propust možda ipak učinjen, za takve procjene postoji Hrvatska liječnička komora i Ministarstvo zdravstva, što bi potpredsjednik HHO-a trebao ne samo znati, nego i promicati takvo postupanje.

Naime, na službenim stranicama HHO-a, čiji je potpredsjednik g. Igor Peternel, piše, da je svrha i programsko djelovanje udruge promicanje vladavine prava i ljudskih prava.

Da li je nazivanje mladih liječnika – specijalizanata „dječurlijom koja se igra doktora" – promicanje ljudskih prava i da li je rasprava o medicinskim postupcima na Facebook profilu umjesto dopisa/prigovora nadležnim ustanovama – promicanje vladavine prava?

Nije sporna činjenica da Vi, gospodine Peternel, možete biti nezadovoljni pruženom uslugom u našim (preopterećenim) hitnim bolničkim prijamima, ali Vi ste ipak doktor znanosti iz područja kemijskog inženjerstva i nemate dovoljno znanja niti o medicini niti o organizaciji rada u hitnim bolničkim prijamima da biste si mogli dozvoliti ovakve rasprave, a osobito stoga što ste potpredsjednik HHO-a – udruge hrvatskih građana i građanki za zaštitu, promicanje i razvoj ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Nitko, a poglavito ne potpredsjednik HHO-a, nema nikakvo pravo vrijeđati liječnike, osobito ne vrijedne mlade ljude koji su nakon 6 godina studija diplomirali na jednom od najtežih fakulteta, i imaju licencu za samostalan rad.

Ti isti mladi liječnici su neopisiva vrijednost i blago Hrvatske, koje svim snagama pokušavamo zadržati u RH, a ovakvi kao Vi, to naše blago tjeraju u inozemstvo.

Jeste li Vi, gospodine Peternel, možda slučajno, zadnjih godina čuli nešto o nedostatku liječnika u Hrvatskoj?

Jeste li možda ikada čuli da nam liječnici masovno odlaze u inozemstvo?

Jeste li ikada čuli da liječnici odrađuju ogroman broj prekovremenih sati da bi sustav uspjeli održavati koliko-toliko zadovoljavajućim?

Jeste li ikada čuli nešto o napadima kojima su svakodnevno izloženi liječnici, medicinske sestre i ostali medicinski djelatnici?

Jeste li se ikada zanimali za ljudska prava liječnika na radnim mjestima? NISTE!

Kako ćete reagirati kada se netko od specijalizanata koje ste uvrijedili obrati HHO-u za zaštitu svojih ljudskih prava?

Zaključno, stav g. Igora Peternela iznesen na njegovom Facebook profilu je potpuno suprotan temeljnoj svrsi i programskom djelovanju Hrvatskog helsinškog odbora - čiji je potpredsjednik upravo g. Peternel, o čemu će biti izvješteni delegati iz cijele Evrope i svijeta na predstojećoj Generalnoj skupštini Europskih liječničkih sindikata i Svjetskoj konferenciji liječničkih sindikata.

Stoga

Hrvatski liječnički sindikat traži od g. Igora Peternela javnu ispriku svim liječnicima u RH, a osobito specijalizantima i mladim liječnicima.

Od Hrvatskog helsinškog odbora očekujemo da se javno ogradi od naprijed navedenog istupa i stava svog potpredsjednika, g. Igora Peternela, iznesenog na njegovom Facebook profilu 22.kolovoza 2018. i prenesenog na nekim web portalima, jer ćemo, u protivnom, izneseni stav g. Peternela smatrati službenim stavom HHO-a i poduzeti daljnje korake u zaštiti ljudskih prava liječnika u evropskim institucijama.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata

mr.sc. Renata Čulinović-Čaić, dr. med.