Održana web - Generalna skupština FEMS-a

Proljetna Generalna skupština FEMS-a, koja se trebala održati 08.-09. svibnja 2020. u Kitzbühelu, Austrija, je odgođena zbog pandemije SARS-CoV-2 virusa. 

S obzirom na okolnosti, organizirana je i 08. svibnja 2020. održana online- Genetralna skupština. 

Na online konferenciji je sudjelovalo 33 delegata iz 14 zemalja. Glavna tema je bila pandemija SARS-CoV-2 virusa.

Delegati su podnijeli izvješća o borbi s virusom u njihovim zemljama, poteškoće i probleme s kojima se liječnici susreću u epidemiji.

Izvješće o stanju u Hrvatskoj tijekom epidemije  je podnijela  mr.sc. Renata Čulinović-Čaić, dr.med., predsjednica HLS-a, pri čemu je naglasila i probleme s kojima se liječnici susreću tijekom posebne organizacije rada u epidemiji.

Izvješće možete pročitati na našim web stranicama (Međunarodna suradnja) i na web stranicama FEMS-a.

Istaknuta je potreba jedinstvenog djelovanja zdravstvenih sustava u svim evropskim zemljama, u borbi protiv SARS-CoV-2 virusa.

Dogovoreno je da će vodstvo FEMS-a će sljedećih dana napisati pismo predsjedniku Europske komisije, u kojem će tražiti uspostavu europskog registra, u kojem bi se mogli razmjenjivati ​​svi medicinski podaci diljem Europe.

Sve nazočne delegacije su pozvane da učine to isto u ime svojih udruga. Hrvatski liječnički sindikat se pridružuje ovoj inicijativi i idućih dana će također uputiti dopis predsjedniku Europske komisije.