Održan sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi za Dodatak TKU

U srijedu, 28. listopada 2020. je u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike održan sastanak pregovaračkih timova Vlade i sindikata javnih službi o osnovici plaće u 2021.g. (Dodatku III Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe (TKU)).

Na sastanku je pregovarački tim Vlade sindikatima  predložio ponovnu odgodu  povišice osnovice, koja bi od 01.01.2021. trebala biti viša za 4% i iznositi 6.044,51 kn, kao što je definirano  Dodatkom II TKU.

Svi sindikati javnih službi su se usprotivili tom prijedlogu Vlade, a  Hrvatski liječnički sindikat je pri tome iznio slijedeće stavove:

1. U vrijeme izuzetno teške epidemiološke situacije  neprimjereno je ovakav prijedlog  iznositi liječnicima/ zdravstvenim radnicima 

2. HLS ni u mnogo povoljnijim epidemiološkim uvjetima u proljeće nije pristao na prijedlog odgode povišica planiranih u 2020.g. , zbog čega nije potpisao Dodatak II TKU

3. U ovako teškim epidemiološkim okolnostima, kada Europa nagrađuje svoje zdravstvene radnike, Vlada RH ne samo da treba ispoštivati planirano povećanje osnovice liječnicima/zdravstvenim radnicima, nego treba razmišljati i kako zdravstvene radnike dodatno nagraditi za sve što činimo za održavanje  zdravstvenog sustava u pandemiji.

Podsjećamo da je 6 sindikata javnih službi (osim HLS-a, HSSMST, Samostalnog sindikata i Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi)  29.05.2020.  potpisalo Dodatak II TKU, u kojem je ugovoreno:

„… da do 31. prosinca 2020. godine neće doći do primjene povećanja osnovice za izračun plaće u javnim službama koje je ugovoreno za razdoblje od 1. lipnja 2020. godine i od 1. listopada 2020. godine.“

„….da će od 1. lipnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine, osnovica za izračun plaća zaposlenih u javnim službama iznositi 5.809,79 kn mjesečno, a od 1. siječnja 2021. godine, 6.044,51 kn.“

Pregovarački tim Vlade nas je izvijestio da će na slijedećem sastanku točno definirati na koliko dugo bi se trebala odgoditi povišica. Novi termin sastanka za sada još nije određen.

Pisma podrške ovakvom stavu HLS-a primili smo od Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, HUBOL-a i KoHOM-a.