Obavijest o aktivnostima HLS-a

Zagreb, 22. siječnja 2018.

 

Poštovane kolegice i kolege!

Nakon konstituirajuće sjednice Glavnog odbora 12.12.2018. održan je niz sastanaka s predsjednicima i tijelima  HLK-e, HLZ-a, HUBOL-a) u cilju uspostavljanja što kvalitetnije suradnje HLS-a s ostalim liječničkim udrugama, kao i sa sindikalni čelnicima (HURS, g.Hrašćanec).

Ono što je važno za sve nas i najaktualnije u ovom trenutku je rješavanje problema neadekvatne isplate prekovremenih sati.

Odmah iza Nove godine je zatražen sastanak s ministrom Kujundžićem i s premijerom  Plenkovićem. Od premijera još nema odgovora.

Dana  16. siječnja 2018. je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak na kojem je osim ministra Kujundžića bio i ministar rada Pavić, a ispred HLS-a su na sastanku bili RenataČulinović-Čaić, Igor Tripalo i Linda Rossini Gajšak.

 Glavna tema sastanka je bio problem duga za neadekvatno obračunate prekovremene sate.

Zaključak sastanka je bio da se angažira nezavisni financijski stručnjak koji će analizirati obračun plaće (za 12.mjesec 2017.)  kolegica i kolega iz 6-7 različitih bolnica, napraviti vještačenje i izračun kakav bi trebao biti. 

HLS je u tu svrhu kontaktirao dokazanu stručnjakinju u tom području (koja je prije nekoliko godina već uspješno radila sličan obračun za liječnike), s kojom će se održati sastanak u četvrtak, 25.01.18. radi početka izračuna.

Po završetku vještačenja će se održati drugi sastanak s ministrima – očekujem da će to biti u idućih 10-14 dana.

Cilj nam je pokušati dogovoriti modalitet vraćanja duga i izbjeći sudske procese koji bi  iz sustava odnijeli jako puno novaca. 

S obzirom na navedeno, savjetujemo članove HLS-a da još malo pričekaju s ev. podizanjem sudskih tužbi, dok ne vidimo možemo li s ministrima postići zadovoljavajući dogovor.

Ukoliko dogovor neće biti moguć, HLS će svojim članovima proslijediti daljnje preporuke i upute o postupanju.

Slijedeća važna informacija tiče se promjene Statuta HLS-a.

Na sjednici Glavnog odbora HLS-a održanoj 19. siječnja 2018., donesena je odluka da se pokreće postupak promjene Statuta HLS-a.

 U tu svrhu imenovana je Radna skupina u koju su izabrani:

Renata Čulinović-Čaić, Igor Tripalo, Linda Rossini Gajšak, Drago Ćaleta i pravnik Srečko Posavec.

 Sukladno odluci Glavnog odbora,

molim podružnice koje imaju prijedloge za promjenu Statuta, da svoje prijedloge dostave

u središnjicu HLS-a (poštom i/ili e-mailom) najkasnije do 01. ožujka 2018.

Radna skupina će proanalizirati prijedloge i pripremiti ih za daljnju raspravu.

Srdačan pozdrav,

Predsjednica HLS-a:

mr.sc. Renata Čulinović-Čaić, dr.med.