Obavijest članstvu HLS-a - obračun prekovremenih sati

08. ožujka 2018. je u Ministarstvu zdravstva održan treći sastanak vodstva Hrvatskog liječničkog sindikata s ministrom zdravstva, prof. Kujundžićem, s ciljem rješavanja problema nekorektnog obračunavanja prekovremenih sati.

Ministar Kujundžić nas je izvijestio da su o problemu obračuna prekovremenih sati raspravljali ministri rada, uprave i financija te da je njihov stav, da su prekovremeni sati liječnicima obračunavati korektno i sukladno Kolektivnom ugovoru. Ovakav stav (Vlade) je potpuno oprečan nalazu sudskog vještaka za financije i računovodstvo, koji je HLS prezentirao ministru Kujundžiću, (kao i nizu već dobivenih presuda) pa nije bilo moguće postići nikakav dogovor za mirno rješavanje spora.

U petak, 9. ožujka 2018. je održana sjednica Glavnog odbora HLS-a, na kojem je donesena

ODLUKA

S obzirom da u Ministarstvu zdravstva nismo uspjeli postići dogovor oko isplate zaostataka za nekorektno obračunate prekovremene sate,

Hrvatski liječnički sindikat poziva svoje članove na podizanje tužbi radi isplate prekovremenih sati, u čemu će HLS svojim članovima pružiti pravnu pomoć. Za sada imamo na raspolaganju besplatnu pravnu pomoć dvojice pravnika iz naše sindikalne središnjice - HURS-a i još jedne odvjetnice iz Slavonskog Broda..

U tijeku je uspostavljanje kontakata i s drugim odvjetnicima koji bi zastupali naše članove, s ciljem postizanja što je moguće povoljnije cijene zastupanja.

Hrvatska liječnička komora je već ranije objavila da će osigurati pravnu pomoć u procesima za prekovremene sate i pravo je svakog člana Komore da tu mogućnost i iskoristi.

Budući da je članstvo u Hrvatskom liječničkom sindikatu dragovoljno i financijska sredstva su nam neusporedivo niža od sredstava kojima raspolaže HLK, važno nam je osigurati što povoljnije odvjetničke uvjete za zastupanje naših članova.

U suradnji sa sindikalnim povjerenicima u našim podružnicama, članovima ćemo preporučiti odvjetnike koji će u sudskim procesima zastupati članove HLS-a (uzimajući u obzir teritorijalnu pripadnost).

Važno je naglasiti da prva zastara za tužbe za prekovremene sate nastupa 01. prosinca 2018. tako da imamo dovoljno vremena sve mirno i temeljito pripremiti.

Odluka o podizanju tužbe je individualna i svatko od nas mora osobno podnijeti tužbu protiv ustanove u kojoj radi.

HLK je u svom newsletteru odredila rok i uvjete (15.03.18.) za sve liječnike  koji žele iskoristiti pravnu pomoć aktiviranjem police osiguranja koju imaju svi članovi Komore.

Na svakome od nas je odluka hoćemo li  aktivirati policu koju nudi Komora  ili ćemo koristiti pravnu pomoć HLS-a.

Informacije vezane uz pokretanje sudskih procesa ćemo redovito objavljivati na našim web stranicama, a potom ćemo ih slati i na e-mail adrese naših povjerenika.

 

Predsjednica HLS-a

mr. sc. Renata Čulinović-Čaić, dr. med.