Obavijest članovima HLS-a - 28.3.2023.

Drage kolegice i kolege, 

naši suborci u ovoj civilizacijskoj borbi za hrvatske liječnike,

18. ožujka 2023. politici smo pokazali da je se ne bojimo. Pokazali smo da smo jedinstveni, ponosni, glasni i da točno znamo što radimo. 

To je politiku najviše i iznenadilo.

Pokazali smo da ne prihvaćamo mrvice stola, a pokazalo se i – što je najljepše – da je cijela Hrvatska uz nas. Naše obitelji, naši sugrađani, naši pacijenti – svi su oni jednoglasno bili uz svoje liječnike. Svi oni savršeno shvaćaju da je hrvatsko zdravstvo neizmjerno bogatstvo koje nikad i ni pod koju cijenu ne smiju izgubiti. Kao što Hrvatska ne smije izgubiti ijednog jedinog liječnika.

Sve spinove politike prije i nakon prosvjeda smo s lakoćom razoružavali, uvijek govoreći direktno, jasno, argumentima. Suprotna strana je pritom ispadala neupućena, smiješna, katkad i pomalo žalosna.

Ipak, prava borba je pred nama.

Pozvani smo na pregovore o radno-pravnom statusu liječnika.

Pregovori neće biti laki. No ni dosad ništa nije bilo lako. Niti nam je išta ikad poklonjeno. Sve smo sami izborili. I ovo ćemo sami izboriti.

Inzistirat ćemo i na Uredbi o koeficijentima. Ona je trebala biti donesena do 31. prosinca 2022. To je izrazito bitan element za poboljšanje statusa hrvatskih liječnika i politika ju naprosto neće moći ignorirati.

Mi u ove pregovore ne ulazimo naivni. Naprotiv.

U njih ulazimo s obiljem znanja i iskustva, a sugovornici s druge strane su u proteklim tjednima jasno vidjeli kako nemaju posla s razjedinjenom masom, nego s nikad više ujedinjenim hrvatskim liječnicima i milijunima hrvatskih građana koji žele sačuvati svoje zdravstvo. To je naša snaga.

Ako nas politika na pregovorima iznevjeri, ako nas premijer ne primi i ne pokaže da je spreman poboljšati naš status i spasiti hrvatsko zdravstvo – idemo u štrajk.

Stojimo ujedinjeni, smireni i inteligentni – sada je trenutak realizirati ono na što godinama imamo svako ljudsko, profesionalno i civilizacijsko pravo.

Ako u najskorijem roku politika ne pokaže volju za korjenitim poboljšanjem položaja hrvatskih liječnika i hrvatskog zdravstva - reagirat ćemo na ultimativan način.

Bit ćete obavješteni o svim detaljima pregovora.

Istovremeno s pregovorima, ne gubeći vrijeme i ne vjerujući politici dok nas ne uvjeri u suprotno - pripremamo konkretne akcije, uključujući i štrajk.

U ovom trenutku, s informacijama koje imamo, štrajk je najizglednija opcija.

Sada smo kao jedan i nikad nas se više neće moći dijeliti i slabiti.

S poštovanjem

Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata