Obavijest članovima HLS-a

 Poštovane kolegice i kolege!

 

            Nakon dvogodišnjeg iscrpljujućeg razdoblja naše borbe sa SARS-CoV-2 virusom nadam se da se epidemija bliži kraju. Hrvatski liječnički sindikat (HLS) je i u uvjetima značajne restrikcije direktnih kontakata poduzimao brojne akcije u svrhu zaštite prava liječnika, od kojih su neke urodile plodom, a na neke, nažalost,  nismo mogli utjecati, o čemu ste mogli čitati na našim web stranicama i u obavijestima članstvu.

Između brojnih aktivnosti koje je HLS poduzimao, izdvajamo samo najvažnije:

Hrvatski liječnički sindikat je aktivno sudjelovao u radu Povjerenstva za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, na kojem smo iznijeli niz prijedloga izmjena. Povjerenstvo je zastalo s radom i zadnja 3 mjeseca na izmjenama Zakona, čini se, radi samo Ministarstvo, bez uključivanja ostalih aktera u zdravstvenom sustavu.

Priprema se i izmjena Pravilnika o specijalističkom usavršavanju zdravstvenih radnika. U ožujku je provedeno e-savjetovanje, u koje se HLS aktivno uključio opširnim elaboratom s konkretnim prijedlozima, sa ciljem postizanja maksimalne zaštite, postizanja  korektnih radnih uvjeta i poštivanja radnih prava naših specijalizanata.

Trenutne aktivnosti usmjerene su na pregovore za Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe, među kojima je HLS jedan od reprezentativnih sindikata. Prethodni TKU je prestao važiti 30. studenoga 2021., nakon čega se (temeljem produžene primjene pravnih pravila) primjenjivao još 3 mjeseca (do kraja veljače 2022.). Kako novi TKU ni do tada nije potpisan, Vlada RH je svojom Odlukom propisala nastavak primjene svih ugovorenih stavki iz (starog) TKU do potpisivanja novog TKU.

Pregovori za novi TKU nikada nisu trajali ovoliko dugo i Vlade RH nikada nisu ovoliko dugo odugovlačile pregovore kao ovaj put.  Iako su sindikati javnih službi još prije ljetne stanke uputili zahtjev Vladi za pokretanje pregovora, prvi sastanak pregovaračkih odbora je Vlada zakazala tek za 16. studenoga 2021.

Do danas je održano ukupno 12 sastanaka, a niti nakon 5 mjeseci sastajanja bitnih pomaka još uvijek nema.U međuvremenu se ekonomska situacija značajno pogoršala, evidentan je rast inflacije, značajan porast cijene benzina, energenata, troškova života općenito, čemu je dodatno pridonio i rat u Ukrajini.

Na 11. Sastanku pregovaračkih odbora je pregovarački odbor Vlade predložio sindikatima da u određenoj mjeri korigiraju svoje zahtjeve  te da će to isto učiniti i Vlada. Međutim, spremnost sindikata na kompromis nije popratila i spremnost Vlade pa je njihova ponuda ostala ista kao i na početku pregovora.

Trenutna situacija je slijedeća:

Na 12. sastanku pregovaračkih odbora za TKU(16.03.2022.) je Vlada RH sindikatima ponudila povišenje osnovice za 2% od 01.04.2022. uz eventualnu mogućnost nastavka pregovora u listopadu, kada bi se možda moglo razgovarati o nekoj daljnjoj povišici.  Uz to, za naknadu putnih troškova nude 1,2 kn/km, što uz današnje cijene goriva ni u kom slučaju ne može pokriti realne putne troškove zaposlenih u javnim službama.

Sindikati javnih službi na taj prijedlog ne pristaju. Naš zahtjev Vladi je jasan: tražimo povišicu osnovice za 4% od 01.04.2022. te nastavak pregovora o osnovici tijekom svibnja – kada bi se dogovarala povišica od još 2%, kao i treći krug pregovora o osnovici pred kraj godine- za dodatnih 2%. Sve to skupa bi jedva pokrilo stopu inflacije i ispod toga ne možemo ići. Osim ovih zahtjeva, traži se veći iznos za putne troškove, a o ostalim našim (materijalnim i nematerijalnim) zahtjevima možemo razgovarati tek kad se dogovorimo oko ovih osnovnih.

Budući da Vlada na ove sindikalne zahtjeve nije pristala, odluku o  daljnjem postupanju sindikata su donosila tijela svih 11 sindikata javnih službi.

Konačan stav tijela svih 11 sindikata je jedinstven: ne odstupamo od svojih zahtjeva.

O problemima u pregovorima sindikati su 21.03.2022. dopisom obavijestili i predsjednika Vlade (odgovor nismo primili).

Odluka tijela sindikata 11 javnih službi je jučer  poslana u javnost u obliku priopćenja (u prilogu). Sindikati su spremni na pokretanje sindikalnih akcija, a ukoliko se u kratkom roku s Vladinom pregovaračkim timom ne postigne sporazum, pokreće se proces mirenja, a dio sindikata je spreman i na štrajk.

Odmah slijedeći dan nakon istupanja sindikata u javnost, primili smo poziv za još jedan sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata, koji je zakazan za petak, 08. travnja 2022.

Konačan ishod ovog sastanka i pregovora za sada nije moguće predvidjeti, a naše članove ćemo o tome izvijestiti na našim web (www.hls.hr) i FB stranicama. 

           Nakon isteka četverogodišnjeg mandata rukovodstva HLS-a, u Zagrebu je  04. ožujka 2022. održana Izborna skupština HLS-a.  Skupština je trebala biti održana u prosincu, ali smo je bili prisiljeni dva puta odgađati  zbog epidemioloških razloga.

Na Skupštini su izabrani novi članovi Glavnog odbora i Statutarnog povjerenstva.

U novi Glavni odbor HLS-a su izabrani (abecednim redom): Ivica Bilić, Željko Blažinkov, Renata Čulinović-Čaić, Drago Ćaleta, Kristijan Ćupurdija, Kristijan Dinjar, Daniela Fabris-Vitković, Denis Grgurović, Darija Jandrić-Bečić, Boris Lovrić, Ivan Marijetić, Mirela Marković, Samija Ropar, Linda Rossini-Gajšak i Josip Večenaj.  Odmah nakon Skupštine je održana konstituirajuća sjednica Glavnog odbora, na kojoj je za predsjednicu u drugom mandatu ponovno izabrana Renata Čulinović-Čaić, za dopredsjednicu Linda Rossini-Gajšak i za tajnika Kristijan Ćupurdija.

U Statutarno povjerenstvo izabrani su: Tatjana Ćapin, Tomislav Jerčinović i Goran Kozjak, a za predsjednika Statutarnog povjerenstva je izabran Goran Kozjak.

            U ime članova Glavnog odbora i Statutarnog povjerenstva i u svoje osobno ime, zahvaljujem na ukazanom povjerenju i ponovnom izboru na ove časne funkcije!

Novi Glavni odbor je spreman za angažiran rad u cilju boljitka naših članova. U novom mandatu planiramo posjete našim podružnicama (što nam je korona onemogućila), aktivan rad na promidžbi rada HLS-a, povećanje broja naših članova i naravno, bespoštedne napore za prava i status liječnika u svim segmentima našeg rada.

Nadamo se da ćemo svojim radom  ispuniti očekivanja naših članova!

 

Srdačan pozdrav svima!

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata:

mr.sc. Renata Čulinović-Čaić, dr.med.