Naknada plaće za rad organiziran u timovima za vrijeme pandemije - HLS od ministra Beroša traži donošenje Uredbe

Ministar Beroš je bolničkim zdravstvenim ustanovama 26.10.2020. uputio dopis u kojem upućuje na (cit.) ..“organizaciju rada u timovima te od kuće kada je to moguće“..

Poučeni vrlo lošim iskustvima tijekom proljetnog vala pandemije, kada su liječnici na različite načine bili zakidani na plaćama zbog rada organiziranog u timovima, HLS je od ministra zatražio žurno donošenje jasnih i nedvosmislenih  uputa o načinu obračuna plaće tijekom tako organiziranog rada, s ciljem da se ovakve situacije više ne ponavljaju i u drugom valu epidemije.

Hrvatski liječnički sindikat je predlažio ministru da obračun radnih sati u ovakvim okolnostima privremeno regulira Uredbom, koja bi definirala prekovremeni rad na način kao što je navedeno u Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike  (NN 112/17), odnosno da se Uredbom definira da je prekovremeni rad svaki rad dulji od 8 sati dnevno, odnosno 40 sati tjedno, odnosno dulji od redovne mjesečne satnice.

 Na taj način bi liječnici dobili korektno plaćen svaki sat koji bi odradili u prva tjedna dok su na radnom mjestu, a preostalih 80 sati koje bi proveli kod kuće „ u pričuvi“ bi bilo plaćeno sukladno čl. 95. st. 5. Zakona o radu.

Cjelokupni tekst dopisa možete pročitati u nastavku.