Ministar zdravstva sa suradnicima na sjednici Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata

Na sjednici Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata održanoj u Zagrebu, 29. studenog 2019., sudjelovao je ministar zdravstva RH prof. dr. sc. Milan Kujundžić sa suradnicima.

Ključna tema sastanka bila je rješavanje statusa hrvatskih liječnika koji unazad šest godina nemaju pravo sudjelovanja u granskom kolektivnom pregovaranju, te su od rujna ove godine Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora potpisali Rujansku deklaraciju kojom su tražili sastanak kod predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, i osnivanje radne skupine za pripremu donošenja zakonskog okvira bilo kroz Strukovni kolektivni ugovor bilo kroz Zakon o plaćama liječnika.

Na današnjem sastanku ministar zdravstva  prof. dr. sc. Milan Kujundžić   izrazio je potporu  rješavanja problema izmjenama Zakona o reprezentativnosti i najavio mogući prijem kod premijera. Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata mr. sc. dr. Renata Čulinović-Čaić  zahvalila je ministru zdravstva na  razumijevanju ali i izrazila sumnju u skoro rješavanje ovog problema, jer HLS s već 2 godine dobiva obećanja od njega da će se Zakon o reprezentativnosti promijeniti. Podsjetila je ministra na sastanak koji je održan 27.07.2018 u Ministarstvu zdravstva na kojem je predstavnicima HLS-a obećano da će izmjene Zakona o reprezentativnosti  biti donesene u hitnoj saborskoj proceduri najkasnije do mjeseca studenog 2018, što nije učinjeno ali kako se nada skorom rješenju problema i kako će premijer Andrej Plenković iskazati spremnost da sasluša predstavnike hrvatskih liječnika  i potakne rješavanje regulative koja će omogućiti hrvatskim liječnicima samostalno pregovaranje o radnim uvjetima i pravima. Istaknula je kako je krajnje vrijeme da se problem počne rješavati jer liječnici više pod postojećim uvjetima ne žele raditi.

Aktivnosti prikupljanja uskrate suglasnosti liječnika za prekovremeni rad koje je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata mr. sc. dr. Renata Čulinović-Čaić najavila na zajedničkoj  konferenciji za medije 27.11.2019.  s predsjednikom Hrvatske liječničke komore dr. sr. Krešimirom Luetićem započinju prema prethodnoj najavi 1. prosinca i trajati će 60 dana.