Kako su liječnici „nagrađeni“ zbog rada u pandemiji

Poštovane kolegice i kolege! 

Pandemija SARS-CoV-2 virusa je u cijelom svijetu uzrokovala ekonomske probleme, jednako tako i u Hrvatskoj. 

Bilo je nužno poduzeti mjere štednje pa je zbog toga Vlada RH pozvala sindikate javnih (i posebno državnih) službenika s namjerom da se privremeno suspendiraju neka ranije ugovorena  prava u Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe.

HLS je jedan od 11 reprezentativnih sindikata za pregovaranje  na razini za TKU za sve javne službe.

Prvi prijedlog Vlade odnosio se na sljedeće:

  • u 2019. se ne bi isplatio regres za godišnji odmor, jubilarne nagrade, Božićnica
  • suspenzija ranije ugovorenog rasta osnovice u javnim službama na način da se osnovica ne bi dizala za 2% od 1.6. niti za 2% od 1.10.2019.

 Ovakav prijedlog su svi sindikati javnih službi odbili. 

Uslijedilo je dogovaranje, pregovaranje, novi sastanci, nakon čega smo na kraju dobili novi Vladin prijedlog prema kojem:

  • jubilarne nagrade i regres (1.500 kn) za godišnji odmor neće se dirati i isplatiti će se kao što je bilo ranije dogovoreno
  • za Božićnicu će se pregovarati tijekom jeseni
  • osnovica neće rasti za 2% niti 1.6. niti 1.10.19., ali će osnovica od 1.1.2021. biti za 4% viša i iznosit će 6.044,15 kn 

Međutim, nakon što je iznesen ovaj drugi prijedlog Vlade, u medijima se pojavila informacija o kojoj na pregovorima javnih službi s Vladom nije bilo niti riječi – a odnosi se na informaciju da će neki ipak dobiti povišicu po drugim osnovama.

Naime, Vlada je posebno održavala sastanke sa sindikatima iz područja prosvjete i znanosti (Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja), na kojem su dogovorili slijedeće:

Ako ovi navedeni sindikati prihvate Dodatak II. TKU, neće se dirati niti mijenjati sporazum koji su ovi sindikati potpisali s Vladom RH 05. prosinca 2019. (nakon štrajka).

U tom Sporazumu je definirano da će im se plaća uvećati za dodatak 

od 1% od 1. lipnja 2020. 

i još za 2% od 1. siječnja 2021.  

(detalji na web stranici Sindikata hrvatskih učitelja)

U konačnici, svejedno po kojem aktu, ali će plaće u odgoju i obrazovanju ipak rasti!

Treći paralelni pregovori išli su između Vlade i sindikata državnih službenika i namještenika.

U tim pregovorima je Vlada obećala Sindikatu policije  da niti njima neće uskratiti povećanja plaće dogovorena sporazumom od 18.12.2019., ako potpišu Dodatak II TKU. 

Prema sporazumu Vlade sa Sindikatom policije Hrvatske, policiji će se plaća povećavati za 1% od 1. lipnja 2020., 

za 3% od 1. rujna 2020. i 

za daljnjih 2% od 1.1.2021.  (detalji na web stranici Sindikata policije Hrvatske)

U svemu ovome, liječnici i  ostali zdravstveni radnici su potpuno zaboravljeni i mi u takvim planovima Vlade uopće ne postojimo. 

U konačnici, za liječnike, koji su svojim požrtvovnim radom i u neposrednom svakodnevnom izlaganju riziku korone omogućili početak oporavka ekonomije, otvaranje granica, pokretanje kakve-takve turističke sezone, novaca nema.

Točno je da Vlada mora poštivati potpisane sporazume. Ali to onda mora vrijediti za sve jednako.

Jer, ako je sporazum sa sindikatima u prosvjeti potpisan 05.12.2019., a sporazum sa Sindikatom policije 18.12.2019., onda treba poštivati i pravno shvaćanje Vrhovnog suda RH, koji je 05.12.2019. obznanio, da liječnicima nisu korektno isplaćivani prekovremeni sati proteklih 7 godina i da svu tu nastalu razliku treba isplatiti.

Sporazumi vrijede za prosvjetu i policiju, ali stav Vrhovnog suda koji potvrđuje pravo liječnika – nije obvezujući za Vladu RH i o tome više nitko iz Vlade ne govori!

Nakon što sam sve ove argumente iznijela pregovaračima Vlade RH tijekom pregovora, dana 27. svibnja 2020. je 5 sindikata pristalo  parafirati Dodatak II TKU, a HLS i još 5 sindikata (ukupno nas  6 sindikata) su odbili potpisati takav dokument.

Iako je ovaj Dodatak II TKU potpisalo manje sindikata (5) nego onih kojima to nije bilo prihvatljivo (6), aktualni Zakon o reprezentativnosti tako nešto, izgleda, dozvoljava, što baca sumnju na zakonitost sadržaja pojedinih članaka samog Zakona o reprezentativnosti.

Hrvatski liječnički sindikat je zbog niza spornih odredbi tog Zakona, još 2015. g, uputio zahtjev Ustavnom sudu RH za ocjenu ustavnosti Zakona o reprezentativnosti. Odgovor ni do danas nije stigao…..

Zbog ovakvog odnosa prema liječnicima, uputila sam (24.5.20.)  dopis ministrima zdravstva i rada te predsjedniku Vlade RH tražeći hitnu reakciju i ispravljanje ove nepravde prema liječnicima.

Nakon zadnjeg pregovaračkog sastanka tražila sam od ministra Beroša da na sjednici Vlade 28.05.20. stane čvrsto uz i ispred svih nas i da beskompromisno zaštiti dignitet liječničke struke. 

Budući da smo se uvjerili koliko su liječnici važni ovoj Vladi, nama ostaju legalne i zakonite metode za postizanje svojih, već davno,  stečenih prava.

Odluku o daljnjim potezima donijet će GO HLS-a koja će biti sazvana u nekoliko sljedećih dana.

Vlada još uvijek ima pravnih mehanizama pokazati da razumije i shvaća što su liječnici za sve nas učinili u ovoj pandemiji, kao i što znače i koliko rade ne bi li hrvatski sustav zdravstva održali na životu i izvan epidemije.

Predsjednica HLS-a

Mr. sc. Renata Čulinović-Čaić, dr. med.