Hrvatski liječnički sindikat 28 godina u službi liječnika!

Prije 28 godina, 28. rujna 1990. održana je osnivačka Skupština Hrvatskog liječničkog sindikata. Na toj Skupštini, Stjepan Kudlek, dr. med. (nakon prvih izbora, izabran za prvog predsjednika HLS-a), održao je uvodni referat pod naslovom „Zašto osnivamo svoj sindikat“ iz kojeg prenosimo djelić teksta, vrlo važnog tada, a aktualnog i danas:

„Mi hrvatski liječnici želimo svoj sindikat zato što želimo da se konačno počne uvažavati i glas nas, koji smo izabrali to samozatajno i požrtvovno zvanje liječnika. Želimo da mi sami, osnovni nosioci zbrinjavanja bolesnih, određujemo o egzistencijalnim činiocima našega rada i življenja. Želimo i smatramo nužnim da se iz temelja izmijeni stav društva prema nama liječnicima. Mi nismo nikakva grupa koja želi odlučivati o svemu,  no ne puštamo više da drugi odlučuju o nama i to najčešće još i u naše ime, a bez nas.“

Hrvatski liječnički sindikat se u ovih 28 godina, zahvaljujući svojim članovima, sindikalnim povjerenicima, predvođeni dosadašnjim predsjednicima i članovima Glavnog odbora HLS-a, neumorno, s više ili manje uspjeha, bori za ciljeve zbog kojega je HLS i osnovan (bolji uvjeti rada, kolektivni ugovori, ulazak dežurstva u mirovinsku osnovicu, radno vrijeme).

Drage kolegice i kolege, očekuje nas još puno borbe u rješavanju problema s kojima se svakodnevno susrećemo, ali zajedno smo jači!