FEMS donio jednoglasnu odluku o podnošenju prijave nadzornim tijelima Međunarodne organizacije rada zbog kršenja radnih i sindikalnih prava hrvatskih liječnika

U Rigi (Latvija) je 03. - 05. listopada 2019. održano jesensko zasjedanje Generalne skupštine Europske federacije liječničkih sindikata (FEMS) na kojoj su aktivno sudjelovali i naši predstavnici - predsjednica HLS-a, Renata Čulinović-Čaić, i dopredsjednik HLS-a, Igor Tripalo. 
Predsjednica HLS-a je Generalnoj skupštini podnijela nacionalno izvješće o stanju s liječnicima u Hrvatskoj i zatražila da FEMS pokrene postupak predmeđunarodnim institucijama zbog kršenja radnih i sindikalnih prava hrvatskih liječnika.
Ovaj prijedlog sukladan je prijedlogu glavnog tajnika FEMS-a, iznesenog u njegovom izvješću nakon posjeta Zagrebu u travnju ove godine. Postupci hrvatske Vlade u odnosu na rješavanje problema hrvatskih liječnika bili su pod "monitoringom" FEMS-a posljednjih 6 mjeseci. Budući da su naši problemi ostali neriješeni,  zatraženo je pokretanje postupka pred međunarodnim institucijama.
Delegati Skupštine su upoznati i s tekstom i sadržajem "Rujanske izjave" naše tri krovne liječničke udruge, kao i s ignoriranjem Vlade RH našeg zahtjeva za sastanak s predsjednikom Vlade.
Generalna skupština FEMS-a je donijela jednoglasnu odluku o podnošenju prijave nadzornim tijelima Međunarodne organizacije rada zbog kršenja radnih i sindikalnih prava hrvatskih liječnika.
Tekst prijave će biti upućen Međunarodnoj organizaciji rada nakon njegovog usaglašavanja na prvoj slijedećoj sjednici Predsjedništva FEMS-a (u narednih mjesec dana)., o čemu ćete biti obavješteni.
Cjelokupni tekst našeg nacionalnog izvješća možete pročitati na web stranicama
HLS-a (www.hls.hr) i FEMS-a (www.fems.net) - Documents/2019
Detaljnije izvješće s jesenske Skupštine FEMS-a uskoro na našim web stranicama