Covid nagrada

Poštovane kolegice i kolege,
proteklih dana smo u središnjicu primili informacije iz cijele Hrvatske iz kojih je jasno da u većini zdravstvenih ustanova s plaćom za studeni liječnicima nije isplaćen COVID dodatak, a u manjem broju je isplaćen samo onima koji su radili u COVID odjelima i jedinicama intenzivnog liječenja.
Odluku Vlade o tzv. COVID nagradi HLS drži neprimjerenom, nekorektnom i uvredljivom za sve nas koji se danonoćno borimo s virusom, zbog čega je 16.12.2020. upućen dopis ministru zdravstva, državnim tajnicima u MIZ, glavnom tajniku u MIZ, predsjedniku Vlade i svim ministrima u Vladi RH. Dopis možete u cijelosti pročitati u nastavku.
Hvala svima koji ste nam se javili i pozivamo  da nam i nadalje  javljate sve nepravilnosti.
Mr.sc. Renata Čulinović-Čaić,dr.med.
predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata
 

 

 

Zagreb, 16. prosinca 2020.

Broj: 207-001/20

 

                                                                                             

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske

Ksaver 200 A, Zagreb

n/r MINISTRU ZDRAVSTVA RH

izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

                                                                       

 

Predmet: Odluka Vlade RH o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezano za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelim od bolesti COVID-19 od 07. prosinca 2020.  - stavljanje izvan snage - izmjena Odluke

-           traži se

 

Poštovani gospodine ministre!

                Iako je ovaj dopis primarno naslovljen na Vas, njegov sadržaj se jednako odnosi na sve kojima je upućen na znanje.

                Teško je riječima opisati kakve reakcije je među liječnicima i zaposlenima u našem zdravstvenom sustavu izazvala Odluka Vlade o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezano za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelim od bolesti COVID-19 od 07. prosinca 2020. 

Odluka je donesena bez prethodnog objektivnog uvida u stvarno stanje u bolnicama, neprimjerena, neprimjenjiva i ponižavajuća za sve nas zaposlene u zdravstvenom sustavu RH!

Unatoč tome što je već odavno svima jasno da je virus izmakao kontroli, a zdravstveni radnici već mjesecima žive neki drugi život od lagodnog ispijanja kavice na suncem okupanom zidiću, odluka je donesena ishitreno, bez uvida u našu realnost, bez ikakvog pokušaja akceptiranja činjenice da liječnici i ostali zdravstveni radnici u eri korone žive u nekom paralelnom svijetu.  Ne znam kakvim informacijama Vi raspolažete, ali stvarnost je slijedeća:

Bolnice u RH su većinu svojih kapaciteta pretvorile u odjele za liječenje COVID pozitivnih pacijenata i svakim danom se sve više odjela pretvara u COVID odjele.

Preostali manji broj  tzv. čistih odjela svakodnevno bilježi prodor virusa preko pacijenata primljenih u hitnoj službi, koji su na inicijalnim testovima negativni, a dan ili dva nakon prijema razviju simptome i kontrolni testovi su im pozitivni. 

Ulazna vrata za prodor virusa u bolnice su (asimptomatski) pacijenti koji dolaze u OHBP i ostale hitne ambulante; ulazna vrata za prodor virusa su manjim dijelom i polikliničke ambulante, dijagnostičke jedinice - koji još uvijek nastoje održati kakav-takav redovni rad, tamo gdje je to još uopće moguće.

Tko se  još uopće usuđuje tvrditi da  samo jedan dio zdravstvenih radnika  skrbi za COVID pozitivne pacijente, dok nacionalni Stožer već tjednima javno govori da smo izloženi nekontroliranom, horizontalnom širenju virusa i lokalnoj transmisiji ?

Je li moguće da netko još vjeruje kako u bolnicama, u koje dolaze u ispomoć liječnici iz drugih krajeva Hrvatske, samo dio nas skrbi o COVID pozitivnim pacijentima?

Je li možda netko od nadležnih ikada došao u koju od ustanova i osobno se uvjerio kako stvarno izgleda rad u bolnicama, ambulantama, zavodima za hitnu pomoć, zavodima za javno zdravstvo,  domovima zdravlja, ambulantama obiteljske medicine ove jeseni? (Pri tome nikako ne mislim na protokolarne posjete koje primaju isključivo ravnatelji i župani!) .

Kako ćete pogledati u oči liječniku koji je koronu „zaradio“  na tzv. čistom, COVID negativnom odjelu na koji je probio virus, kojem je epidemiološka služba potvrdila da su izvor zaraze najmanje 4 pacijenta koje je liječio, koji spada u rizičnu skupinu ali radi i dežura jer mijenja mlađe,  zaražene kolege, a isti taj liječnik je završio na intenzivnoj s obostranom pneumonijom… Tko od vas će tom liječniku reći da  on ne radi na prvoj crti obrane i da nema pravo na „COVID nagradu“? Tko od vas može reći da taj liječnik ne skrbi za pacijente s koronom?

Tko to može tvrditi da liječnici,  koji rade u OHBP-ima, Zavodima za hitnu medicinu , liječnicima koji dežuraju na odjelima, koji u istom dežurstvu pregledavaju pacijente u hitnim ambulantama, zbrinjavaju, liječe, obrađuju, operiraju  i pozitivne i negativne pacijente - nisu na prvoj liniji obrane i da nemaju pravo na „COVID nagradu“?

Kako ćete reći mikrobiolozima koji mjesecima uzimaju brisove na hladnoći, kiši, i analiziraju ih danonoćno i bez njihovog angažmana ne znam kako bi sve ovo izgledalo - da nemaju pravo na nagradu?

Kako ćete reći  epidemiolozima, koji mjesecima bez prestanka traže kontakte zaraženih, kojima su u pomoć priskočile sve struke i specijalizacije  (ali baš sve) iz Zavoda za javno zdravstvo, zaposleni pripravnici, studenti, volonteri,.. koji mjesečno odrađuju jednako toliko prekovremenih sati koliko iznosi redovna mjesečna satnica – da nemaju pravo na nagradu?

 

Tko može tvrditi da obiteljski liječnici koji rade u COVID ambulantama i u svojim redovnim ambulantama opće medicine - nisu na prvoj liniji obrane protiv korone?

Dežurnim liječnicima, koji u dežurstvu zbrinjavaju i COVID pozitivne i COVID negativne pacijente  planirate obračunavati vrijeme koje provedu s COVID pozitivnim pacijentima? Kako, kad normativi još uvijek ne postoje? Tko će izračunati  koliko vremena i koliko puta u dežurstvu smo se oblačili i skidali iz skafandera, prozračivali nakon skidanja skafandera na hladnoći (riskirajući non-COVID pneumoniju!) – jer u nastavku  moramo skrbiti o COVID negativnim pacijentima? 

Tko će to procijeniti koliko puta smo se morali presvlačiti i koliko smo vremena  utrošili za ponavljane preglede COVID pozitivnog pacijenta s nejasnim akutnim stanjem u abdomenu, da bismo donijeli odluku treba li ga operirati ili ne?  Tko će procijeniti je li za hitnu operaciju abdomena COVID pozitivnog pacijenta potrebno pola sata ili 4 sata; da operacija slijepog crijeva može trajati 45 minuta, mada svaki kirurg zna da može trajati i 3 sata?

Sigurno je, da je provođenje cijelog  radnog vremena u skafanderu iznimno teško i da ljude koji rade u takvim uvjetima treba dodatno nagraditi. Jednako je sigurno, da danas u Hrvatskoj niti jedan liječnik niti zdravstveni radnik nije pošteđen rada s oboljelima od COVID-19.

Kako ćete, nakon ovakvog postupka, zadržati mlade liječnike od odlaska (bijega!) u inozemstvo, gdje se cijene napori i rad liječnika? Odgovornost je na Vladi RH, a nama svima neka je dragi Bog na pomoći nakon završetka pandemije!

Rad u zdravstvenom sustavu u današnjim uvjetima je neopisivo težak - i fizički i psihički i  Vlada RH tu činjenicu mora osvijestiti i prihvatiti!

Pogledajte službene podatke koliko nas je oboljelo od korone i usporedite incidenciju oboljelih liječnika/zdravstvenih radnika s incidencijom u općoj populaciji. Neusporedivo!

Morate znati još jednu činjenicu – nemali broj  liječnika obolijeva po 2 puta u kratkom roku, jer su se nakon 10 dana bolovanja vratili na posao još nedovoljno oporavljeni, počeli raditi u punom pogonu i onda oboljeli drugi put, samo sada s težom kliničkom slikom.

Poštedite nas izjava da smo korak ili 2 ispred virusa, jer virus je već tjednima daleko ispred nas!

Stoga

tražimo od Vlade Republike Hrvatske

raspravu o ovoj Odluci na prvoj slijedećoj sjednici Vlade, hitno stavljanje Odluke izvan snage i donošenje nove, dopunjene Odluke, koja će korektno, objektivno i sukladno stvarnom stanju u našem zdravstvenom sustavu nedvojbeno omogućiti nagrađivanje svih nas u zdravstvenom sustavu koji se danonoćno borimo s koronom!

                S poštovanjem,

                                                                                                              Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata:

                                                                                                              Mr. sc. Renata Čulinović-Čaić, dr. med.

 

Na znanje:

1. Predsjedniku Vlade RH,  Ured predsjednika Vlade RH  (g. Frka-Petešić)

2. Ministrima u Vladi RH

3. Državnim  tajnicima u Ministarstvu zdravstva
prim. Željko Plazonić, dr. med.
Tomislav Dulibić, dipl.iur.
dr.sc. Silvio Bašić, dr.med.

4.  Glavnom  tajniku Ministarstvu zdravstva
Velibor Drakulić, dr. med.