Aktivnosti HLS-a u siječnju 2024.

Poštovane kolegice i kolege,
slijedom aktivnosti u siječnju, izvještavamo vas onome što je činjeno I što je u tijeku.

 

10.1.2024. 
HLS i liječničke udruge (HLK, KoHOM, HUBOL i IML) održale su konferenciju za medije  kojom smo upoznali sve kolege i javnost s onime što je prekršeno u odnosu na dogovor premijera, Vlade i ministra zdravstva s hrvatskim liječnicima iz travnja 2023.

DOGOVORENO U TRAVNJU 2023.

PREKRŠENO/NIJE REALIZIRANO

 

 

Zakon o radnopravnom statusu liječnika (ZORPS)

Dogovoren nastavak rada na ZORPS-u usporedno s izradom Zakona o plaćama u javnim službama.

 

Ne radi se ništa -  ZORPS se više niti ne nalazi u planu zakonodavnih aktivnosti Ministarstva zdravstva za 2024.

Vremensko-kadrovski normativi (VKN)

Dogovorena izrada VKN-a u suradnji liječničkih udruga i MIZ-a do 1.10.2023.

Nitko iz naših udruga nije bio uključen

U 10/2023 iz MIZ-a izlazi zbrzani bezvrijedni copy-paste dokument: neprimjenjiv u praksi, u suprotnosti sa nizom pravilnika, s unesenim postupcima koji se ne obavljaju 30-ak godina. Uz sve to, ministar Beroš kaže da su i takvi promašeni VKN-i  „neobvezujući“ . Takav dokument je potpuno beskoristan. VKN su pretvoreni u mrtvo slovo na papiru, a dokument izdan da bi se, eto, moglo reći da je „poštovan rok“.

Robovlasnički ugovori specijalizanata

Dogovoreno žurno rješavanje ovog gorućeg pitanja u svjetlu masovnog odlaska mladih liječnika iz Hrvatske, aneksiranjem postojećih ugovora, kao i za sve takve ugovore ubuduće

Održano nekoliko besplodnih sastanaka, Ustavni sud rekao svoje u korist specijalizanata, ali nikakvih konkretnih poteza - zakonodavnih promjena – nema.

Granski kolektivni ugovor (GKU)

Dogovoreno da će pregovori za novi GKU početi usporedno s izradom novih koeficijenata.

Pregovori nisu počeli, ništa nije učinjeno. Hrvatsko zdravstvo je više od godinu dana bez GKU-a.
Izrazito štetne posljedice za hrvatske liječnike u praksi: nedonošenjem GKU-a de facto ukinuta reprezentativnost hrvatskih liječnika, pravo da pregovaraju u svoje ime = hrvatski liječnici godinu i pol dana efektivno zakinuti za ostvarivanje svojih prava.

 

Istovremeno je svim članovima poslan i newsletter kojim ih se informira o svemu navedenome:

Poučeni iskustvom iz travnja 2023., izgubljenim dragocjenim vremenom za reforme i narušenim povjerenjem, od predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske tražimo neodgodivo ispunjenje dogovorenog:

I)   prijedlog primjerenih koeficijenata za liječnike (rok: kraj sljedećeg tjedna)

II)  upućivanje izmjene zakona vezano uz robovlasničke ugovore u e-savjetovanje (rok: kraj sljedećeg tjedna)

III)  upućivanje u e-savjetovanje prijedloga Zakona o radno-pravnom statusu liječnika usuglašenog s liječničkim udrugama te uvrštavanje istoga u Plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva zdravstva za 2024. (rok: kraj siječnja 2024.)

IV) početak pregovora za Granski kolektivni ugovor (rok: kraj siječnja 2024.)

V)  napraviti izmjene i dopune vremensko-kadrovskih normativa, uskladiti ih s postojećim propisima te ih učiniti obvezujućima

U slučaju neispunjenja navedenoga u navedenim rokovima – otpočinjemo sa sveobuhvatnim sindikalnim akcijama, uključujući i štrajk.

16.1.2024.

Nakon detaljne analize prve neslužbene verzije prijedloga koeficijenata, Ministarstvu zdravstva upućen je dopis kojem se skreće pozornost na uočene nelogičnosti.

19.1.2024.

Nakon izvanredne sjednice GO HLS-a na kojem je raspravljano o trenutnoj situaciji vezano uz Uredbu o koeficijentima i zahtjevima liječničkih udruga te pripremama za naredne aktivnosti upućeno je e-mailom priopćenje članovima.

Obzirom da konačni prijedlog Uredbe još uvijek nismo primili,  Glavni odbor HLS-a donio je jednoglasnu odluku da se započne s  pripremama za sindikalne aktivnosti s ciljem zaštite liječnika i statusa struke.

Kao jedina liječnička organizacija koja ima mandat organizirati sindikalne akcije, dužni smo prema svojim članovima i članicama organizirati sve potrebno kako bismo zaštitili liječnike i profesiju. Očekujemo korektan prijedlog od strane Ministarstva kojim će se liječnicima omogućiti nesmetan rad i zaštitu zdravlja hrvatskih građana. Nakon javnog predstavljanja koeficijenata, imamo rok od 14 dana za iznošenje svojih primjedbi i prijedloga te ćemo u suglasju s članstvom sindikata donijeti odluku o daljnjim akcijama.

Središnjica je s potrebnim pripremama već započela, a predsjednici podružnica će pravovremeno biti obavješteni o daljnjem postupanju na terenu

26.1.2024.

Iz središnjice HLS-a svim članovima poslan je Nacrt prijedloga uredbe o koeficijentima u javnim službama. Rok za primjedbe na prijedlog Uredbe je 14 dana.

Također je poslan dopis predsjednicima podružnica i sindikalnim povjerenicima te svim članovima HLS-a s uputama da u podružnicama počnu pripreme za moguće predstojeće sindikalne aktivnosti.

Tijekom narednih dana članovi HLS-a  primiti će anketu u kojoj će se izjašnjavati na koje oblike sindikalnih akcija su spremni , odnosno, na koji oblik štrajka su spremni. Ovisno o razvoju situacije, bit će sazvana izvanredna skupština HLS-a, o čemu će sindikalni povjerenici biti pravodobno obavješteni.

Sve ovo vrijeme aktivno komuniciramo s hrvatskom javnošću i kolegama. Predsjednica HLS-a i nekoliko članova Glavnog odbora ostvarili su više zapaženih nastupa na HRT-u, N1 televiziji, Hrvatskom radiju te su našu komunikaciju i naše aktivnosti prenosili svi relevantni internetski portali i tiskani mediji. Snažno smo i argumentirano reagirali te osporili:

I)   n-to ponavljanje propagandne mantre o navodno 'ogromnim plaćama' hrvatskih liječnika

II)  iskrivljene tablice s navodnim plaćama hrvatskih liječnika koje je ministarstvo slalo u medije, a kojima  javnost dovodila u zabludu o plaćama hrvatskim liječnicima

III) zakulisne pokušaje razjedinjavanja liječničkih udruga

IV) proglašavanje zakašnjelog početka rješavanja pitanja robovlasničkih ugovora nekim tobožnjim dokazom da se 'radi', a liječnici su 'nerazumni'.

 

Argumentima smo demantirali sve navedene pokušaje i tako oslobodili prostor za razgovor o onome što je istinska tema – goruće pitanje dostojanstva hrvatskih liječnika i održivosti hrvatskog zdravstva.

Počeli smo s pripremama za štrajk. Na premijeru, Vladi i nadležnom ministru je sada u najskorijem roku poštovati dogovor iz travnja 2023. ili ćemo putem štrajka u narednom razdoblju biti prisiljeni zaštiti dostojanstvo svoje profesije, svojih obitelji – dostojanstvo svih hrvatskih liječnika.

Molimo članove, ako ne dobivaju naše obavijesti, da u središnjicu HLS-a (sredisnjica@hls.hr)  jave svoju ispravnu e-mail adresu.